شهرستان بیلهسوار در استان اردبیل قرار دارد. نحوه رسیدن به بیله سوار از تبریز:
نزدیک ترین مسیر از تبریز به بیله سوار با اتوموبیل شخصی عبور از شهرهای اهر٬ مشکین شهر٬ گرمی و بیله سوار (ازطریق راه میانبر روستای مرادلو به امیر کندی) و گرمی و بیله سوار میباشد.
جاذبه های گردشگری شهرستان بیله سوار
شهرستان بیله سوار در فصل بهار طبیعت بسیار زیبایی دارد. دشتهای سرسبز و مراتع زیبا، این خطه را در بهار به بهشت تبدیل میکند. دریاچه شورگل در منطقه خروسلو شهرستان بیله سوار، کوههای خروسلو، جنگلهای حاشیه رود مرزی بالهارود، پارک جنگلی تپه نرگس که در داخل شهر است و یکی از پارکهای مرزی کشور محسوب می شود، از گردشگاههای طبیعی بیله سوار محسوب می شوند.
برای رسیدن به بازار مرزی بیله سوار باید جاده ای پرپیچ و خم را طی کنید، جاده ای که به اندازه دیگر جاده های شمال سرسبز نیست. اما فکر کردن به قیمت های مناسب اجناس ترک بخصوص کت و شلوار مردانه می تواند سختی راه را برای شما آسان نماید. پس اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که خرید برای شما گزینه ای مهم در سفر به شمار می آید یا فقط به قصد خرید سفر می کنید سری به بازار مرزی بیله سوار بزنید و از خرید خود در کنار آب و هوای پاک و خنک منطقه لذت ببرید.
دژ مستحکم و بزرگی در کنار رودخانه برزند در 17 کیلومتری شمال شهر گرمی جلب توجه می کند که به قیز قلعه سی مشهور است و جزو شهرستان بیله سوار به شمار می رود.
قیز قلعه سی (قلعه دختر) بیله سوار از مهمترین آثار تاریخی و گردشگری این شهرستان می باشد که ثبت تاریخی این قلعه در سال 629 میلادی است.
این قلعه در سمت چپ جاده گرمی ، بیله سوار مغان در روستایی به همین نام، در جوار روستای انجیرلو بر روی ارتفاعات منطقه ساخته شده است.
بر اساس بررسی های انجام شده و سفال های بدست آمده از این قلعه، قدمت آنرا به دوران اشکانی و ساسانی و اوایل اسلام تا سده های پنجم هجری منسوب می دانند.
نقشه این قلعه مستطیلی شکل بوده و در آن برج و باروی نسبتا بزرگی با استفاده از ملات های آهکی و ساروج ساخته شده است که گذر زمان و عوامل طبیعی و انسانی موجب تخریب بخشی از آثار این قلعه شده است.
افسانهای در باب قیز قلعه سی یا قلعه دختر
افسانهای در باب قیز قلعه سی یا قلعه دختر وجود دارد که بنابر آن، گویند:دختری بر این قلعه فرمانروایی داشته که با دردست داشتن طلسمی آن را ناگشودنی ساخته بود.
اما پژوهش های تاریخی ثابت کرده که نام گذاری کلمه قیز یا «دختر» روی این قلعهها مسلما علت ویژهای داشته است. شاید یکی از علل آن اشارهای ضمنی به غیر قابل تسخیر بودن آن قلعهها توسط دشمنان مهاجم و در واقع بکر بودن آنان است، همچنین اصولآ هر جای بلند و مرتفع نیز به نام دختر معروف شده است.
بنا بر تحقیقات بانو بویس و آقای باستانی پاریزی، قلعه ها و پل هایی که کلمه دختر را در اسم خود جای داده اند؛ مثل پل دختر، چهل دختر؛ قیز قلعه و … با مجمع خدایان قبل از زرتشت ارتباط مستقیم دارد. آناهیتا الهه آب و باران در نامگذاری روی قلعه ها و پل هایی که بنام دختر معروف هستند نقش عمده ای در این فرهنگ داشته است.
آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری شهرستان بیله سوار:
1-کاروانسرای مخروبه در منطقه شورگل خروسلو
2- مزار سربازان گمنام شهریور 1320، داخل شهر
3- تپه دمیرچی واقع در 2کیلومتری شهر
4- شهر کندویی روستای پتلقان
5- درخت چنار مشهور به پیربابا در خروسلو
6- شکارگاهها حوالی کوههای خروسلو، سواحل رود ارس و بالهارود
7- قیزقلعه سی (قلعه دختر) در روستای انجیرلو در فاصله 17 کیلومتری گرمی به بیله سوار کنار رودخانه برزند مربوط به دوره اشکانی و ساسانی
8- کشتزارهای زیبای دانه های روغنی و غلات
شهر کندویی روستای پتلقان
شهر کندویی در ۱۰ کیلومتری جنوب شهر جعفر آباد در کنار روستای پتلقان واقع در شهرستان بیله سوار قرار گرفته است. این محوطه متعلق به هزاره اول -دوره اشکانی است.
این شهر با حفاری در درون تپه ای ماهوری و بدون استفاده از مصالح بنایی با حفاریهای گنبدی شکل و با محاسبات دقیق ساخته شده است. هر حفاری دارای اتاق هایی است که از چهار طرف با دالانهایی به اتاقهای بعدی راه دارند و آن اتاقها نیز به همین صورت به اتاقهای بعدی راه دارند و این تا کیلومترها ادامه پیدا می کند.
به علت تاریکی و کمبود اکسیژن کسی تاکنون نتوانسته است تا انتهای آن برود.
این مکان باستانی در سال ۱۳۵۵ به هنگام کار کشاورزی بطور اتفاقی کشف شد.
محوطه باستانی شورگل
شورگل روستایی است که در استان اردبیل، شهرستان بیله سوار، بخش قشلاق دشت، دهستان قشلاق جنوبی قرار دارد و محوطه باستانی شورگل در جنوب شرقی روستای شورگل قرار دارد.
در محوطه تاریخی شور گول کاروانسرایی قدیمی وجود دارد. کاروانسرای شاه عباسی مربوط به سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۹۹۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این کاروانسرا در محوطه ای به ابعاد ۲۰۰×۱۵۰ متر در روی تپه ای به ارتفاع سه متر از زمینهای اطراف قرار گرفته است.ابعاد این کاروانسرا ۲۹×۲۰ متر است.
ورودی بنا در ضلع جنوبی قرار دارد که پس از این ورودی راهرویی به طول شش متر قرار دارد که از طریق این راهرو وارد حیاط مرکزی به ابعاد ۹×۱۸ متر میشویم ,در طرفین راهرو و دو اطاق به طول و عرض ۵×۳/۵ متر احداث شده است.در گوشه جنوبی حیاط مرکزی یک ورودی قرار دارد که از این ورودی میتوان وارد یک فضای مستطیلی (پشت حیاط مرکزی) شد. ورودی این فضا به شکل قوس هلالی و با مصالح سنگ لاشه و ملات آهکی ساخته شده است.

با توجه به محل پا طاق که خیز طاق اثرش در بعضی قسمتها باقی مانده میتوان استنباط کرد که سقف این تالار قوسی بوده است. از خصوصیات بارز بنا استفاده از لاشه سنگ در کل بنا حتی در زدن طاقها، قوسها و سر درها و کوهستانی بودن پلان کاروانسرا است. در طاق جنوبی نیز در لای سنگها آجر هم استفاده شده است. گذشت زمان پلان بعضی از قسمتهای آن را به زیر خاک برده است که با خاکبرداری و کاوش میتوان پلان دقیق آنرا بازسازی نمود. در ضلع شمالی کاروانسرا در فاصله ۲۰۰ متری آن چشمه آبی وجود دارد که هم اکنون با استفاده از لوله آب اهالی روستای شورگل از آن بهره مند میگردند.
قبور دوران تاریخی را در ضلع شرقی کاروانسرا و به فاصله ۱۰۰ متری آن میتوان مشاهده نمود که اشیاء داخل آن به غارت رفته است.
همچنین در این محوطه سفالهائی از دوران اسلامی و نیز دوران تاریخی (اشکانی) جمع آوری شده است.